Gyeongju / Andong - Reisverslag uit Andong, Zuid-Korea van Jordy Spruijt - WaarBenJij.nu Gyeongju / Andong - Reisverslag uit Andong, Zuid-Korea van Jordy Spruijt - WaarBenJij.nu

Gyeongju / Andong

Door: Jordy

Blijf op de hoogte en volg Jordy

02 Augustus 2014 | Zuid-Korea, Andong

Het eerste hotel zonder wifi zorgde voor een kleine vertraging, maar hierbij mijn reisverslag van Gyeongju & Andong.

Maandag 28
We stonden vroeg op, pakten de taxi richting de stad en na een ontbijt vertrokken wij vanaf de airport van Jeju naar Busan. Vanaf daar zouden wij de route vervolgen in noordelijke richting naar onze nieuwe bestemming: Gyeongju. Zelfs na het bezoek is het mij nog een raadsel hoe ik dit op z’n Koreaans moet uitspreken, maar meestal vormt dit geen obstakels. Eenmaal geland op Busan, hielp de informatiedesk ons en een half uur later stapten wij in de bus die in twee uur naar onze nieuwe stad zou rijden.

We arriveerden bij het busstation van Gyeongju, maar wisten niet waar ons hotel zich bevond. We pakten een taxi in de hoop dat hij ons kon afzetten. We hadden het adres op papier en in het Koreaans, dus het zou duidelijk moeten zijn. „Zou moeten”… ja, want de vraagtekens in zijn ogen deden zowat pijn. De wijk waar wij instapten, was de wijk waar ons hotel ook staat, maar hij had geen idee. Verward door in zijn hoofd rondgaande twijfels, keerde hij hier en daar en hoopte in een straat terecht te komen waar hij onze hotelnaam zou zien. JW en ik hadden de auto onder controle als een bestuurbare auto, en plotseling was het daar, een uithangend bord met de hotelnaam zorgde voor een hoop opluchting. Vooral voor de taxichauffeur, denk ik. Afijn, wij waren aangekomen!

Rond 15.00 uur checkten wij in, in de tot nu toe goedkoopste kamer van de reis. Enigszins verrast waren wij toen de lobby er meer dan prima uitzag, en wij de sleutel kregen van de grootste kamer die wij deze reis hebben gehad. Daarnaast had het bad een bubbelfunctie en zat er een stortdouche in. Bij het uitpakken van de backpacks ontbrak tot onze grote verbazing onze Lonely Planet reisgids van Zuid-Korea. Hoogstwaarschijnlijk zijn wij die vergeten in het guesthouse op het eiland, maar dat was gissen. Gelukkig bood m’n lieve zus hulp op afstand door de digitale reisgids te kopen en naar ons door te sturen, zodat wij hem op de iPad konden gebruiken. Ik moet zeggen: het werkt super. Er was eindelijk rust en ik ging relaxen, terwijl JW de omgeving ging verkennen en direct uitzocht waar wij de volgende dag fietsen konden huren. ’S avonds uiteten in een Koreaans restaurant en opnieuw heerlijk gegeten. Weer waren handen en voeten nodig om te weten te komen wat het aanbod was. het centrum was verder tot 22.00 uur open en die tijd hebben wij daar gevuld.

Dinsdag 29
Een nieuwe dag begonnen wij bij de fietsverhuurder, waar wij tegen een prijs van 7.000 WON per fiets huurden voor de hele dag (ter info: op het eerdere eiland betaalden wij 10.000 WON voor drie uurtjes). We startten onze tour bij de graftombes "Shilla Tomb", een paar straten van ons hotel. De dag ervoor hadden wij enorme bergen (+/- 10m.) van gras gezien in het park. Honderden jaren geleden zijn hier de lichamen van de koningen gelegd, waarna er ladingen stenen overheen gingen. Met de tijd is hierover gras gegroeid en door dit alles lijkt het een bijzonder natuurlijk verschijnsel (zie Google). Één van de tombes is voor de helft ’open’ gemaakt en gevuld als een soort museum. Hierdoor kon je de binnenkant zien van zo’n tombe, wat een mooi gezicht was.

Na deze bezichtigingen vertrokken wij incl. zwemspullen richting andere activiteiten en uiteindelijk fietsten wij (incl. terugweg) zo’n 30 kilometer op te kleine mountainbikes. Grootste teleurstelling was dat wij een meertje, een waterpark en verschillende grote resorts voorbij fietsten, maar nergens konden zwemmen. We probeerden een resort binnen te gaan, maar werden al snel in de gaten gehouden en nog voor wij konden omkleden werden we naar de balie begeleid om te betalen. Idiote bedragen (natuurlijk), want zij willen niet dat mensen even binnen komen om te zwemmen. Met een verschrikkelijk klein zwembad was het dan ook te veel van het goede om bijna 40 euro p.p. te betalen. Na een hotdogje onderweg, gingen we doorweekt richting het hotel, waarbij doorweekt was ontstaan door de warmte en de hoeveelheid fietsen in plaats van een lekkere duik. Na een sportieve dag met een behoorlijke gewijzigde planning, hadden we ’s avonds weer een prima Koreaans diner in de stad. We hadden de reis voor de volgende dag ook voorbereid en waren klaar voor een nieuwe omgeving.

Woensdag 30
In de morgen liepen wij beladen met backpacks en inmiddels gekochte souvenirs richting het treinstation van Gyeongju. Nadat wij nog wat extra geld hadden opgenomen (voor het geval dat…) pakten wij de trein richting Andong. Na twee uurtjes kwamen wij er aan en hadden wij nog een hele middag voor de boeg. Het hotel was een paar straten van het treinstation, waar wij incheckten en direct wat kleding konden wassen. Ook mochten wij fietsen lenen van het hotel, die duidelijk al even niet gebruikt waren en ook niet in een stand gezet konden worden voor mensen van 1.90m. Er lag een mooie rivier langs de stad met verschillende stuwdammen en mooie plekjes in de bergen. De zon en de strakblauwe lucht maakten de middag erg aangenaam. Verder maakten wij er vooral een relax dagje van, gevolgd door een avondje lekker lokaal eten in de gezellig verlichte stad.

Donderdag 31
Het relaxe dagje ervoor bleek een dubbel gevoel te krijgen, want deze ochtend liepen wij tegen wat problemen aan. Wij hadden een nieuwe bestemming in ons hoofd, maar in de reisgids stonden maar drie verblijfplaatsen en die waren al vol, terwijl ook alle hotels op booking.com al bezet of veel te duur waren. Gelukkig kende het plaatsje waar wij waren (Andong) een informatiedesk met een goed Engelssprekende dame, die voor ons de nodige hotels afbelde en na een klein uur toch een hotel had geregeld voor twee nachten op de volgende bestemming. Nu wij een verblijfplaats hadden, moesten wij het vervoer nog regelen en dat zouden wij in de avond voor elkaar krijgen. Alle te regelen zaken zorgden ervoor dat wij na middaguur pas de werkelijke planning konden voortzetten.

De plaats Andong staat bekend als een tussenplaatsje waar veel mensen niet langer dan twee a drie nachten blijven. Er is wel een dorpje nabij dat de gebruiken en gewoonten van het ’oude’ Korea in stand houdt: Hahoe Folk Village. Hier zie je kleine huisjes in de traditionele bouwstijl, maar ook kleine rieten huisjes. Het is echt een dorp en je kunt er doorheen wandelen. Om iets meer afwisseling te bieden, zie je ook hier en daar kraampjes met souvenirs en kleine speelplaatsen voor kinderen die er eigenlijk niet thuishoren. De activiteit krijgt veel aandacht van het Aziatische/Koreaanse eigen volk, want zoals wij nu al vanaf het begin meemaken, zijn wij vaak de enige westerse mensen op de activiteiten. Terug naar Hahoe Folk Village. De zojuist beschreven huisjes waren omringd door mooie bossen en een S-vormige rivier. Al met al was het een leuk bezoek aan een dorpje, maar waren wij er in een middagje weer op uit om terug te gaan. In de avond kwamen wij plotseling bij een heel modern, nieuw en strak restaurantje op een derde verdieping in de winkelstraat. Nergens stond hij groots aangekondigd, maar toevallig viel ons oog erop. En het leuke was, dat wij hier enorm lekker hebben gegeten. Zeker in de top 3 van deze reis!

Vrijdag 1 Augustus
Er stond weer een reisdag op de planning. Vroeg uit de veren om de geboekte trein te pakken (3,5 uur) en vervolgens de stadsbus (0,5 uur) naar Samcheok. De reis verliep prima en wij stapten al om 13.00 uur het hotel binnen. Nadat wij in Andong geen verkoeling konden krijgen en in 35 graden hadden geleefd, kijken wij erg uit naar de dagen in deze badplaats. Na een dag of tien in Zuid-Korea blijven wij ons nog steeds verbazen over de grote hoeveelheid koffiebars in de steden. We kunnen ons gewoon niet voorstellen dat zoveel concurrentie mogelijk is op zo’n korte afstand. Ditzelfde geldt voor de outdoor- en sportwinkels. Tot het volgende verslag!

• 03 Augustus 2014 - 20:46

Karin:

Weer een mooi verhaal, over jullie belevenissen.
    !

• 03 Augustus 2014 - 21:19

Henny:

Hoi Jordy, ik heb weer erg genoten van je reisverhaal.ik had een lichte achterstand opgelopen,maar ben nu weer helemaal op de hoogte!

• 04 Augustus 2014 - 15:22

Hannie:

Ik ben ook weer helemaal op de hoogte waar jullie zijn.
    Ik liep ook wat achter! Erg leuk hóór jordy !
    Nogal druk en vooral leuk weekend gehad met je mars,Sabine je pa,ma en opa.
    Veel plezier en gr aan JW.XX