Stedentrip Lissabon
Door: Jordy
Blijf op de hoogte en volg Jordy
27 September 2022 | Portugal, Lissabon
Hallo allemaal,
Terug met een nieuwe trip naar het buitenland. Deze keer met werkgever Bartosz ICT naar Lissabon. Hierbij het verslag.
Vrijdag 23 september
Op vrijdag na een volle werkweek richting huis. De vlucht stond in de vroege ochtend gepland, dus een goede nachtrust zat er niet in. De bus vanaf kantoor Den Haag vertrok om 01.00 uur richting Schiphol. De check-in en security verliepen soepel en snel. Toen moesten wij nog ruim vieruur wachten voordat het vliegtuig zou vertrekken. Na een hartelijke groet aan Bartosz ICT vertrok HV5953 volgens planning om 06.05 uur. De vlucht duurde een kleine drie uurtjes en doordat Portugal in een andere tijdzone ligt (1 uur vroeger) was het net 8 uur ‘s morgens bij aankomst. Met andere woorden: een volle dag voor de boeg.
Zaterdag 24 september
De groep van ruim 100 Bartoszians werd op de luchthaven ontvangen door de Nederlandstalige reisbegeleidster. De metrokaartjes en uitgestippelde route werden gedeeld. Het verblijf was gevestigd aan het Praça da Figueira, waar wij nog niet konden inchecken. Net om de hoek was een plek om onze bagage achter te laten, dat was ook het moment voor omkleden en opfrissen. En toen begon het zaterdagprogramma.
We liepen naar het Praça Dom Pedro IV, waar wij in de ochtendzon, buiten op het terras gingen ontbijten. Jus d’orange, verse broodjes en een afsluitende ‘Pastel de Nata’. Deze lekkernij is typisch uit deze omgeving en vind je dan ook overal terug. Met nieuwe energie wandelden wij richting Praça do Comércio en de waterkant. Daar werden wij in twee groepen verdeeld. De groep waarin ik zat, begon met een tour in de tuktuks, de anderen met elektrische fietsen. We reden omhoog en omlaag door de verschillende heuvels van de stad door smalle straatjes. In korte tijd leerden wij de plekken van Lissabon kennen. Na een uur was er een pauze met uitzicht op de Ponte 25 de Abril (in de stijl van de Golden Gate Bridge). Daarna volgde de route richting het westen.
Ter hoogte van het standbeeld Padrão dos Descobrimentos stopte onze tour met de tuktuks. We liepen het park in waar een uitgebreide lunch was voorbereid. In de schaduw van de bomen kon iedereen even onderuit en ontspannen. Het naastgelegen Pastéis de Belém heeft het recept in handen van de Pastel de Nata.Tegen de klok van 15.00 uur werden de rollen omgedraaid en zat ik in de groep die met elektrische fietsen terug naar het stadscentrum gingen. De vermoeidheid begon er bij een aantal wel in te sluipen na een nacht zonder slaap, dus de stand van de elektrische ondersteuning werd steeds hoger gezet. We fietsten onder de enorme hangbrug door en maakten foto’s van de mooie aanzichten. In de namiddag waren wij terug op locatie, leverde de fietsen in en gingen op naar het verblijf: My Story Hotel Figueira. Drankje doen, inchecken, powernap en opfrissen.
Rond 19.00 uur vertrok de hele groep voor een wandeling naar het Zambeze Restaurant. Dit ligt wat hoger en bood perfect uitzicht op de zon die achter de heuvels ging verdwijnen. Met drankje en hapjes begonnen wij buiten, om uiteindelijk naar binnen te gaan voor een uitgebreid buffet. Na afloop sloeg de vermoeidheid er toch weer in, en besloot ik richting het hotel te gaan. Een deel van de groep besloot de avond nog wat te verlengen.
Zondag 25 september
Na een goede nachtrust voelde ik mij weer fris en fruitig. Dat was niet op iedereen van toepassing, maar de dag begon. Vandaag stond een flexibel programma centraal met voor ieder wat wils. De keuzemogelijkheden waren: Jeepsafari, Go-Cars tour, Segway tour, Benfica voetbalstadion, Stadswandeling Alfama, Speedboattour, Wijnproeverij, Bierproeverij en de Portproeverij.
Met een groep van tien man gingen wij op pad naar het voetbalstadion van Benfica. Na een rit met de metro en een wandeling, begon deze tour om 11.00 uur. In goed Engels werden wij bijgepraat over de club, de historie en het complex. Met een capaciteit van 65000 mensen, was het een enorm aanzicht. We kwamen in de persruimte en konden op de stoelen zitten waar grote trainers en spelers hebben gezeten. Dit waren leuke fotomomenten. Na het stadion, konden wij ook het naastgelegen museum bezoeken met de enorme prijzenkasten. Het was een ochtend en middag waar het vooral over voetbal ging: het was dus een hele leuke dag!
Na de tour, bezochten wij de enorme shopping mall die naast het stadion lag. In ‘Colombo’ werden nog enkele souvenirs gekocht, en gingen wij met een groepje voor een lunch in de food court. Toen gingen wij terug naar het stadscentrum om daar ook op tijd te kunnen zijn.
Om 16.00 uur gingen wij met onze Nederlandse begeleidster op pad voor een stadswandeling Alfama. Via smalle paden kwamen wij in een van de oudste wijken van de stad. Het kasteelSão Jorge uit de 11e eeuw en de ruines waren grote hoogtepunten van deze tour. Na twee uur waren wij weer terug bij het hotel. Daarna was er tijd om je op te frissen en klaar te maken voor de avond.
De hele groep werd in drieen verdeeld en iedere groep ging te voet naar een ander restaurant. Een afgesproken periode zou iedere groep daar blijven voor het voorgerecht en een drankje. Vervolgens zou iedereen wisselen door naar de volgende bestemming te gaan voor het hoofdgerecht. En nog weer een uur later draaien wij verder voor een nagerecht. Zodoende had iedere groep een andere specialiteit. Het was een leuke en verrassende invulling van het avondmaal en wij leerden de stad weer anders kennen.
Na het diner, gingen wij allen met de Bartosz-bandjes als entree naar een rooftopbar. Hier was een groot assortiment aan cocktails en dat bracht veel gezelligheid mee. Ergens na middernacht hield ik het met groepje voor gezien, maar dat betekende niet dat de avond voor iedereen ten einde liep.
Maandag 26 september
Wat doe je op de laatste ochtend in Lissabon na een avond in een rooftopbar? Juist ja: hardlopen! Met een groepje (17 man) aan brakke mensen en gepaste tegenzin, trokken wij onze loopschoenen aan voor een uitgestippelde route. Het was 9.00 uur en de zon scheen al heerlijk, de temperatuur was goed en langs de waterkant was een licht windje. Aan de start en na het 3 kilometerpunt was het tijd voor de bekende groepsfoto.
Na afloop was het opschieten om op tijd te zijn voor de keuzemogelijkheid van vandaag. De mogelijkheden waren: Museu EDP Belém (elektriciteitsmuseum), Museu Colecao Berardo (moderne kunst), Museu de Carris (trammuseum) en Lisabo Story Center. Als afsluiter ging ik voor het trammuseum. Hiervoor moest ik snel opfrissen, inpakken, uitchecken en weer op pad.
Wij gingen terug in de tijd en het was leuk om de totstandkoming van het vervoer mee te maken. Er werd antwoord gegeven op hoe het oorspronkelijke idee voor trams ontstond, waar het materiaal vandaan kwam en hoe de veranderingen door de jaren heen zich uitten. Na het eerste gedeelte, hoorde een verplaatsing naar het tweede gedeelte. Dit ging met een tram die 121 (!) jaar oud was. Erg bijzonder om te zien en vooral hoe mensen hun best doen om alles in mooie staat te houden.
En toen was het tijd om Lissabon te verlaten, maar nog geen punt te zetten achter dit mooie land. Met twee grote bussen vertrokken wij naar het plaatsje Estoril, waar wij voor een uitgebreide warme lunch terechtkwamen met uitzicht op het strand van Tamariz. Aan het einde van de middag namen wij afscheid van de strakblauwe lucht en de volle zon. Op naar het regenachtige Nederland.
Het was een ontzettend leuk en succesvol weekend weg. De tijd is voorbijgevlogen en de activiteiten waren afwisselend en goed georganiseerd! Hier kunnen wij weer op teren.
Tot de volgende!
Jordy
28 September 2022 - 11:07
Karin:
Wat een leuk verslag !!
Z’n leuke stad hè!!
Wat heb je veel gezien en wat een goede organisatie !! -
28 September 2022 - 17:39
Gerda :
Ha Jordy erg leuk om te lezen dat een bijzonder steden trip is geweest met jullie collega's.
Nog na genieten op je werk dat geef een goede band .
Groetjes van Gerda