Budapest NYE - Reisverslag uit Boedapest, Hongarije van Jordy Spruijt - WaarBenJij.nu Budapest NYE - Reisverslag uit Boedapest, Hongarije van Jordy Spruijt - WaarBenJij.nu

Budapest NYE

Door: Jordy

Blijf op de hoogte en volg Jordy

06 Januari 2018 | Hongarije, Boedapest

Budapest – Oud en Nieuw

Nog niet zo lang geleden geboekt, maar niet minder leuk: Budapest. Onder andere het vieren van Oud en Nieuw en het verkennen van de stad. Hieronder het verslag.

Woensdag 27 December

Direct na kerst gaan we in de vroege morgen op pad richting luchthaven Rotterdam/The Hague. We vliegen naar Budapest, waar wij al rond 10.15 uur aankomen in het verblijf. We kunnen alleen nog niet inchecken, dus laten de bagage achter en gaan op pad.

We zitten in de buurt van de Erzsebet Korut, een van de bekendste hoofdstraten. We beginnen hier met een kop koffie en een gebakje aan de korte vakantie. Daarna lopen wij via de katholieke kerk (in de buurt), door diverse straten en kerstmarktjes tot aan het Deak Ference-plein. Dit is ongeveer het middelpunt van de stad, althans van het gedeelte in Pest. Budapest is namelijk opgedeeld in Buda en Pest, waarbij de scheidingslijn de rivier de Donau is.

We komen bij de Shopping Street, de winkelstraat met bekende en duurdere merken zoals in iedere stad. Mooi versierd in een echte kerstsfeer. Een sfeer die nergens in Nederland in de buurt komt… heel gezellig! Na deze straat kom op je het Vörösmarty-plein. Ook hier zijn tal van kerstkraampjes neergezet. In het midden een grote tent met terras, waar glühwein centraal staat. Ook de bomen zijn versierd en er staat een schitterende kerstboom. Na dit plein slaan we de Vaci Utca in, de langste winkelstraat van de stad. Niet alles is er echt leuk, want er zitten een hoop winkeltjes met typische souvenirs, maar blijkbaar loont het wel.

De straat uit, staan we aan de Pest-zijde van de Elisabethbrug. De lucht is strak blauw en we genieten van het mooie uitzicht, waarna wij de brug overgaan. We staan aan de voet van de Gellert-heuvel. Met veel trappen en een steeds mooier wordend uitzicht, klimmen wij naar boven. Naast het genieten van de zon op de bol met dit uitzicht, maken wij uiteraard weer de nodige foto’s. Aan de top komen wij uit bij het Vrijheidsbeeld. Van hieruit heb je het hoogste en beste uitzicht over deze schitterende stad.

Na enige tijd rondlopen dwalen wij weer af naar beneden. We wandelen over dezelfde brug weer terug naar het stadsdeel Pest. Na een korte stop voor een tegenvallende tosti, gaan we weer verder met verkennen. Langs de winkelstraten komen wij uiteindelijk weer terug bij het appartement.

In de avond eten wij bij een All you can Eat restaurant, met veel lokale mensen. Het eten was heerlijk, en uit nieuwsgierigheid voor de stad gingen wij toch nog wat wandelen en zien. Het waren veel kilometers, met een totaal van 17 km alleen al op deze eerste dag!

Donderdag 28 December

Na de eerste nacht in Budapest, gingen we ontbijten en op pad. Na een hele actieve dag, gingen we richting de metrohalte Blaha Lujza tér (tér betekent plein). De bestemming waar wij uitstappen is Fovam tér, dit ligt tussen de Donau en de grote Markthal. We liepen de Markthal binnen dat gezellig verlicht was vanwege Kerst. Niet echt te vergelijken met de Rotterdamse Markthal, maar een echte markthal vol fruit, groenten, etc. De tweede verdieping stond in het teken van die typische toeristen-productjes. Mokken, t-shirts, sleutelhangers, troep… was dus een kort rondje en toen weer weg gegaan. We liepen langs de Donau zuidwaarts tot aan de Bálna. Dit is het overdekte winkelcentrum waarin twee oude gebouwen met een glazen overkapping. De glazen overkapping heeft de vorm van een walvis, waar de naam vandaan komt. Het gebouw is dus vanaf de buitenkant erg mooi, de binnenkant ook, vol licht en een moderne inrichting en de locatie is fantastisch aan de Donau met buitenterrassen (waar wij niet hebben gezeten, gezien de temperaturen). Kanttekening: het is een gebouw voor de toekomst. Potentieel heel leuk, maar er hing geen sfeer, er was veel leegstand en daardoor waren er weinig mensen. Enige pluspunt was de schaatsbaan aan het andere uiterste van het gebouw.

De wandelroute in onze reisgids zou over de brug tot aan het Gellert-gedeelte gaan, inclusief naar het topje van het Vrijheidsbeeld. Aangezien wij dat gisteren al hadden gezien, hadden wij spontaan een plan B voor vandaag. Een bezoek aan een van de Spa’s stond sowieso op het programma voor Budapest, dat werd zowaar vandaag. Het was nog in de middag, we liepen vanaf de markthal terug tot aan het centrum, gingen kort lunchen en terug naar ons verblijf. Spullen pakken en gaan. We gingen op weg naar het grootste en bekendste badhuis in Budapest. Dit draagt de naam ‘Szechenyi Spa Baths’, neem gerust even een kijkje op: http://szechenyispabaths.com/ om de oude panden te zien met mooie baden. Bij ons was het namiddag en avond toen wij daar waren, dus het was donker, mooi verlicht en er was overal stoom.

Heerlijk was het zeker, en een aanrader voor een ieder die naar Budapest gaat. Ik denk dat de sfeer in de zomer wat anders is, maar niet per sé beter of slechter. Het is een fijne omgeving, midden in de grote stad, om even te ontspannen. Overigens ligt dit midden in het Stadspark, waar een grote schaatsbaan stond en aan de voet daarvan ligt het Heldenplein / Heroes Square. Een groot en schitterend plein sinds 1896 met als belangrijkste het Millennium-monument. Zeker een must see!

Na een aantal uren badderen, binnen en buiten, koud en warm, gingen wij weer weg. Terug naar het stadsdeel waar wij verbleven en we kwamen (achteraf gezien) op het beste plein qua eetgelegenheid van Budapest. Het was een voltreffer met heerlijk eten, daarnaast zeer betaalbaar. Zo zat dag 2 in deze mooie stad erop.

Vrijdag 29 December

Nieuwe dag, nieuwe plannen. Het weer zag er niet slecht uit. Na een opnieuw prima ontbijt, namen wij de metro richting de Donau, nog wel aan de Pest-zijde. We lopen de Kettingburg over totdat wij aankomen in de Boeda-zijde van de stad. Er staat een lange rij om met een van de twee liftjes van de kabelbaan naar boven te gaan. Er haken natuurlijk mensen op in door met een soort golfkarretjes een ritje naar boven aan te bieden. Aangezien de tarieven meevielen, maakten wij hiervan gebruik i.p.v. een halfuur te wachten. Zo kwamen wij via de autowegen al langs de Matthiaskerk, maar gingen uiteraard door naar het Buda-Paleis. Dit ligt op behoorlijke hoogte, waardoor je een schitterend zicht hebt over de gehele stad in het Pest-gedeelte. Na een tijd te hebben gespendeerd en foto’s te hebben gemaakt, wandelen wij richting de opgravingen tot aan het centrum van Buda. Het is deze dag behoorlijk koud en met name op deze hoogte met veel wind. Na een drankje gaan wij verder tot aan de Matthiaskerk die voorzien is van schitterende dak-decoratie. Het zicht tegen de strakblauwe lucht maakte het nog mooier!

Vervolgens het naastgelegen Vissersbastion. Dit was momenteel gratis, maar ik las dat je entree moet betalen in het hoofdseizoen. Het levert in zoverre mooie kiekjes op, dat het wel waard is. Je kijkt recht op het Parlementsgebouw dat werkelijk een van de eyecatchers van de stad is. Zowel bij daglicht als in het donker wanneer het wordt verlicht. Het is wel echt een toeristenplek, maar dat houd je niet tegen in een stad als Budapest. Na uren van wandelen in de koude buitenlucht, gaan wij weer terug naar Buda Castle, waar nu geen lange rij staat om terug te gaan. Wij pakken de kabelbaan naar beneden en wandelen terug over de Kettingbrug naar het stadsgedeelte Pest. Nog steeds niet geluncht, ploffen wij neer bij Vapiano. Daarna gaan we terug naar het verblijf met een hoop kilometers in de benen na drie dagen.

In de avond gaan wij terug naar het plein waar wij gisteren ook hebben gegeten; Liszt Ferenc tér. Helaas komt hier uit waarvoor wij al waren gewaarschuwd; alles vol. Het is ook vrijdagavond, dus weekend, dus meer toeristen. Daarnaast komen veel mensen een (kort) weekend naar Budapest, die er nog niet waren toen wij op de 27e aankwamen. Een duidelijk verschil wat wij merkten, dus besloten voor de volgende dag te reserveren bij een van deze restaurants, zodat wij morgen goed zouden zitten. Voor nu: op zoek. En dat blijkt lastiger dan gedacht, het ene na het andere restaurant zit vol. Uiteindelijk komen wij na een grote rondo weer op 300 meter van ons verblijf terecht. We wandelen door een zijstraat en er staat iemand voor de deur om mensen binnen te halen bij Fat Mama. Aangezien het er goed uit ziet, en allang blij waren dat er plek was, probeerden wij het hier. Het was heel gezellig, grenzend aan een Hostel. Toegankelijk, lekker sfeertje. Gelukkig waren wij niet super hongerig en hadden wij genoeg voor te bereiden voor de volgende dag. Het duurde lang voordat het eten werd geserveerd, maar dat maakte in ons geval niet uit. Heerlijk gegeten!

Na afloop lopen wij naar een zogeheten Ruïnebar. Dit is een bekend iets in Budapest. Sinds de jaren 90 zijn deze ontstaan in verlaten gebouwen door hier tijdelijk barretjes te creëren met gemakkelijke inrichting. De bekendste is Szimple Kert en deze kreeg ik ook aangeraden van een bekende. Echter, eenmaal daar waren wij niet de enige. Er stond zo’n 30 meter rij voor de entree. Voorbij de rij zagen wij dat er pas mensen naar binnen mogen als er mensen uit gaan. We lieten het erbij en hebben later ook geen nieuwe pogingen meer gedaan.

Zaterdag 30 December

Na drie dagen veel zien, buitenlucht en kilometers in de benen houden we het relax vandaag. We gaan o.a. naar het West End City Center. Een overdekt winkelcentrum, met welbekende merken. Uiteindelijk slagen we voor enkele kleine dingen en hebben we een prima ochtend en begin middag achter de rug.

Toch gaan we daarna nog flink op pad, we wandelen richting de Donau en komen onder andere langs het Pinball Museum, waar wij niet naar binnen gingen. Na een eindje wandelen zitten wij ter hoogte van het Margaretha-eiland. Dit is een eilandje wat precies tussen Buda en Pest ligt, bereikbaar via de welbekende bruggen over de Donau. Dit eiland ligt naast het terrein dat onder andere bekend is van festival Sziget. Zuidwaarts langs de Donau eindigen wij bij het wonderschone Parlementsgebouw. Rondjes gelopen veel gezien en mooie kiekjes geschoten. Vanaf daar pakken wij de metro en gaan nog een namiddag de stad in.

De avond stond opnieuw in het teken van Liszt Ferenc tér, waar wij, zoals beschreven, gereserveerd hadden. Het was heel sfeervol, er speelde iemand op een piano, er was mooie kerstverlichting en het eten was opnieuw heerlijk. Ik ging dit keer voor een heerlijke biefstuk met pepersaus en gebakken aardappels., nadat ik als voorafje zalm met stukje biet en een lekkere saus had. Eigenlijk zag al het eten dat voorbijkwam er heel goed uit. Het gebouw zit bij de entree van de Muziekacademie. Na lang tafelen lekker teruggekeerd naar het appartement.

Zondag 31 December

Laatste dag van het jaar. Veel verwachtingen van deze dag. We beginnen op het centrale plein in de stad Déak Ferenc, van waaruit wij reeds door de winkelstraat zijn gelopen. Dit keer wandelen wij naar de Sint Stefanusbasiliek. Een van de weinige spots die wij wilden zien, maar nog niet hadden gezien. Het weer was oké, het miezerde enigszins maar het was niet heel koud. Nabij de basiliek waren gezellige kerstmarkten nog aanwezig, maar sommigen waren aan het afbouwen. Ook een kinderschaatsbaan was al afgesloten. Logisch, want dit alles stond er al sinds eind november. We gaan de basiliek binnen die erg mooi is. Het was er druk doordat er net een dienst was afgelopen.

We maakten een ommetje, voordat wij de kerstmarkt volgden die tussen de Donau en deze basiliek was gevestigd. Een tussenstop voor een bak koffie en weer door in de buitenlucht. Buitenlucht kwamen wij sowieso niet te kort in deze dagen. Eigenlijk is het vooral leuk om rond te kijken, soms wat eten of drinken, maar niet echt iets aan te schaffen op een dergelijke kerstmarkt. Door de smalle straatjes komen wij weer terecht in de bekende winkelstraten. We waren nog vroeg dus konden nog enkele winkels bekijken, voordat om 14.00 uur heel veel werd gesloten. Ondanks de grote hoeveelheid toeristen die er nog liep. De meeste mensen gingen restaurants binnen en op terrasjes zitten. Zo ook wij, totdat wij op zoek ging naar een leuke plek om te lunchen. We liepen terug richting het verblijf en ontdekten spontaan ‘Market BDPST’. Een hippe, toegankelijke tent met verschillende mogelijkheden. Bij de ene bar haal je burgers, bij de andere een van de biersoorten en bij de ander kun je Mexicaans eten bestellen. Voor ieder wat wils, ook zeker een aanrader vanwege heerlijke smaak en goede prijzen.

Eenmaal terug gingen wij alvast de spullen opruimen en inpakken. Wij hadden een oven, waardoor wij pizza’s hadden ingeslagen voor oudjaarsavond. Dit had met alle dure arrangementen te maken die de gebruikelijk restaurants bieden. Daar was het rond de 80 a 90 euro per persoon, waarbij eten en drinken onbeperkt was inbegrepen van 20.00 uur tot 04.00 uur in de nacht. Wij wilden echter om 23.00 uur aan de Donau zijn, dus pakten wij het zo aan. Dat ging prima!

In de avond besloten wij naar de Donau te gaan voor het middernacht-moment. Omdat er veel mensen werden verwacht, besloten wij iets voor elf uur al daar te zijn. De drukte nam meer en meer toe op de pleinen, langs het water en met name op de brug. Aan de ander kant (Buda) leek de drukte mee te vallen. In ieder geval waren velen in afwachting van een mooie vuurwerkshow, iets waarover ik had gelezen op een Nederlandse site. Echter, dat viel tegen. Er was geen georganiseerde vuurwerkshow. Er waren hooguit wat bewoners en toeristen die zelf vuurwerk hadden en dit afstaken, maar veel was het niet. Niet in verhouding met de gebruikelijke shows zoals je in Rotterdam aan de Erasmusbrug kunt zien. Afijn, een leuke avond was het zeker, gelukkig hadden we een fles Champagne bij ons en sloten wij met een mooie avond 2017 af. En hadden wij een korte avond in Budapest om het nieuwjaar in te luiden. Daarna eventjes geslapen, voordat wij weer huiswaarts gingen.

Het was opnieuw een mooie trip. Ik denk ook dat de zomer heel leuk kan zijn, maar ik vond de kerstsfeer heel erg leuk en goed aangekleed. Rotterdam viel daarbij weer in het niets. Het nieuwe jaar is afgetrapt en ik wens iedereen (alsnog) de beste wensen voor 2018! Bedankt voor het volgen en op naar nieuwe bestemmingen voor dit jaar.

Jordy

• 11 Januari 2018 - 07:17

Jan:

Wat een mooie herinneringen allemaal he?